Overdracht eindgroep (speciaal) basisonderwijs - eerste leerjaar
Voordat uw kind start op onze school, hebben wij met u en met de basisschool overlegd. We wisselen informatie uit om onze leerlingen op school zo goed mogelijk persoonlijk te begeleiden. De nieuwe coach van uw kind gebruikt deze informatie om ervoor te zorgen dat uw kind zo goed mogelijk les krijgt en begeleid wordt.
Mijn Ontwikkelingsplan en Ontwikkelingsperspectiefplan
Voor elke leerling maken we een Mijn Ontwikkelingsplan (MOP) en een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). In overleg met u en uw kind schatten we in welke beroepsrichting of welke vervolgopleiding uw kind aankan. Vervolgens beschrijven we hoe we dat doel gaan bereiken. Zo’n Mijn Ontwikkelingsplan en een Ontwikkelingsperspectiefplan werken we regelmatig bij. U en uw kind praten mee als we deze plannen voor het eerst schrijven en als we ze bijwerken.
De coach als spil
De coach is dé persoonlijk begeleider van uw kind. Hij of zij houdt de schoolresultaten en het leerproces in de gaten, beantwoordt vragen van u of uw kind en signaleert problemen. Ook onderhoudt de coach contact met u en uw kind. Merkt u dat uw kind problemen heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met de coach. Hij of zij kan u of uw kind doorverwijzen naar een team van (vak)docenten, remedial teacher, zorgcoördinator, teamcoördinatoren, decaan en een orthopedagoog.
Voorafgaande aan het schooljaar krijgt u ruim van tevoren te horen wie de coach van uw kind wordt.

Pesten
Gepest worden is één van de vervelendste dingen die een kind kan overkomen op school. Door het jaar heen besteedt de coach van uw kind daarom verschillende keren aandacht aan het goed omgaan met elkaar.
Het liefst voorkomen we pesten. Maar wanneer het toch gebeurt dat uw kind gepest wordt, is het aan de coach om dit op te merken. U of uw kind kunnen hem of haar hier altijd over aanspreken. De coach neemt het voortouw om het pesten te stoppen.
De ondersteuning coördinator is tevens pest coördinator. (Miranda de Koning)
Roken, drinken en blowen
Het is bekend dat jongeren vanaf twaalf jaar kunnen gaan roken, drinken en blowen. Met het project ‘De gezonde school en genotmiddelen’ proberen we dit tegen te gaan. Onze school neemt deel aan dit preventieproject samen met de GGD Hollands Midden. In de onderbouw behandelen we de lesstof over tabak, alcohol, cannabis, gokken en XTC tijdens de lessen cultuur en maatschappij.
In en rond de school is het verboden om te roken en om alcohol, energiedrankjes en andere middelen te gebruiken.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) op school
Alle leerlingen van de Groene Hart scholen vallen onder de zorg van de afdeling jeugdgezondheidszorg van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De jeugdgezondheidszorg beschermt en bevordert de gezondheid van jeugdigen van 4 tot 19 jaar. Als uw kind deelneemt aan een onderzoek van de JGZ op school, informeren we u daarover in een e-mail.
Sociaal-emotionele begeleiding
Tijdens de middelbare schooltijd komt uw kind in de puberteit. De veranderingen die daar bij horen, kunnen voor moeilijkheden zorgen. Meestal, maar niet altijd, merken we dit aan de prestaties van uw kind.
De coach kan veel opvangen met individuele gesprekken, maar vaak heeft een leerling met problemen meer tijd en deskundigheid nodig. Hiervoor werkt de school samen met medewerkers van de jeugd en gezinsteams.
Het enige dat een leerling hoeft te doen om hulp te krijgen, is aangeven dat hij of zij hulp nodig heeft. Iedereen die zich zorgen maakt om een leerling, kan hem of haar aanmelden bij de coach. Ook het kind zelf kan contact opnemen met de coach
Als een leerling gedrag laat zien dat wij echt zorgelijk vinden, schakelt de coach de hulp in van het intern ondersteuningsteam. In dat team zitten de orthopedagoog en zorgcoördinator, samen met coach. Dit team geeft advies over de begeleiding van de leerling.
Groepsactiviteiten
Voor regelmatig voorkomende problemen zijn er verschillende groepsactiviteiten:
- Training van de sociale vaardigheden
- Faalangstreductietraining
- Motorische remedial teaching
- Weerbaarheidstraining (gebaseerd op de training ‘Rots en Water’)

Hulp van buiten de school
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Heeft u een vraag over het opvoeden en opgroeien van uw kind? Dan kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hier werken verschillende professionals samen, zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg en pedagogen. Iedere medewerker heeft een eigen specifieke deskundigheid om u en uw kind te ondersteunen.
Centrum voor Jeugd en Gezin en het Voortgezet Onderwijs
De medewerkers in het Centrum voor Jeugd en Gezin werken op verschillende manieren samen met school. Elke school heeft vaste contactpersonen. Als op school overleg is van een school-ondersteuningsteam, dan kunnen medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin daaraan deelnemen.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
De jeugdgezondheidszorg nodigt alle jongeren in de 1e of 2e klas en 3e of 4e uit voor een onderzoek naar hun gezondheid, ontwikkeling en leefstijl en hoe de jongere zich voelt. We geven persoonlijk of klassikaal adviezen over een gezond leven, zoals omgaan met elkaar en voorkomen van pesten. Ook genotmiddelen en seksualiteit kunnen besproken worden. We bieden ook begeleiding bij ziekteverzuim.
Begeleiding bij ziekteverzuim
De jeugdverpleegkundige of jeugdarts wordt door school gevraagd met u contact op te nemen wanneer er zorgen zijn over het ziekteverzuim. Dit kan zijn als uw kind langdurig of vaak ziek is. Samen met u en uw kind wordt besproken wat uw kind nodig heeft om weer (gedeeltelijk) naar school te gaan. Indien nodig wordt, in overleg met u en uw kind, een andere deskundige of leerplichtambtenaar betrokken voor verdere ondersteuning en advies.
Cursus of ouderavond
Opvoeden is een ware kunst. In deze leeftijd krijg je te maken met pubergedrag. Soms is een jongere erg onzeker of juist boos en opstandig en voelt zich niet begrepen. Elke ouder kan weleens advies gebruiken. Voor u organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin een groot aanbod aan (online) opvoedcursussen, themabijeenkomsten en webinars over diverse onderwerpen om u te ondersteunen bij de opvoeding.
Ook de jongeren zelf kunnen cursussen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin volgen. Denk aan een weerbaarheidstraining of een oppascursus. Kijk voor het volledig cursusaanbod op www.cjgcursus.nl. Of volg CJGcursus op Facebook en Instagram.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert ook ouderavonden op scholen voor ouders over (gezondheids)thema’s. Bijvoorbeeld genotmiddelen, weerbaarheid of relaties en seksualiteit.
Jongerenwebsites
Zoekt u meer informatie over de ontwikkeling van uw kind? Kijk dan op www.jouwggd.nl
Op deze site vindt u betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Online Centrum voor Jeugd en Gezin
Veel informatie, tips en adviezen over opvoeden en opgroeien kunt u online vinden op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Denk aan onderwerpen als gezondheid, voeding, internet, pesten, geld, alcohol, seks en meer. Meld u aan voor een cursus of bijeenkomst, lees blogs van andere ouders of praat mee op het forum. U kunt uw vraag stellen via de chat of het E-consult. Natuurlijk staan onze adressen en openingstijden ook op de website. Én u vindt er onze Facebookpagina.
Contact
Wilt u contact opnemen met de medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin op uw school, bel dan 088 – 254 23 84. U kunt ook mailen naar mailvragen@cjghm.nl (noem hierin de naam, geboortedatum en school van uw kind).
Meer informatie
www.jouwggd.nl
- Jongereninformatie
www.cjghollandsmidden.nl – Online CJG
www.cjgcursus.nl – CJG cursussen
www.groeigids.nl voor meer informatie over de ontwikkeling van uw kind
Medicijnverstrekking en medisch handelen
De school heeft een protocol ‘medicijnverstrekking en medisch handelen’. Denkt u dat dit voor uw kind belangrijk is, lees dan het protocol zorgvuldig door.Kindermishandeling
Wij zijn verplicht om huiselijk geweld en kindermishandeling te melden. We gebruiken hiervoor het protocol meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit is een stappenplan dat gebruikt kan worden vanaf het eerste vermoeden van mishandeling tot een eventuele melding bij Veilig Thuis. De Groene Hart Praktijkschool werkt met een eigen protocol, de Groene Hart meldcode. Ook bij de Groene Hart Praktijkschool is een aandachtsfunctionaris opgeleid, die collega’s begeleidt bij het bespreken van signalen. Voor inzage van de meldcode kunt u contact opnemen met de zorgcoördinator.