Onderwijs: Praktijk werkt

Organisatie van het onderwijs

Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen van 12 tot 18 jaar. Ongeveer 30 procent van onze leerlingen gaat na onze school aan het werk, 70 procent leert door op het mbo.
Tijdens de opleiding staan de thema’s wonen, werken, vrijetijdsbesteding en burgerschap centraal. Het leren door doen, het maatwerk leveren aan leerlingen en het levensecht leren staat centraal in ons onderwijs. Ook aan talentvorming wordt veel aandacht besteed. Een klas bestaat uit ongeveer 15 leerlingen maar met de praktijkvakken heeft uw kind les in groepen van 10 leerlingen.

Praktijkonderwijs

Het Groene Hart Pro College verzorgt praktijkonderwijs. Er zijn toelatingseisen voor het praktijkonderwijs. Wanneer de basisschool van uw kind denkt dat hij of zij het goed zou doen op de Praktijkschool, dan kijken we samen of uw kind in aanmerking komt.

Groepsgrootte

We willen de groepen zo klein mogelijk houden. Bij theorievakken zitten in een groep ongeveer vijftien leerlingen en bij de praktijkvakken ongeveer tien leerlingen.

Plaatsing van brugklasleerlingen

Alle aanstaande brugklassers hebben een advies van de basisschool gekregen. Op basis van onze toelatingscriteria en het advies van de basisschool kijken we of uw kind bij ons op school terecht kan. We kiezen de leerroute die aansluit bij het niveau van de leerling, op basis van het Mijn Ontwikkelingsplan (MOP) en een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP).

Komt uw kind later bij ons op school, dan kijken we op welk niveau en in welk leerjaar hij of zij kan instromen.

Informatie
Toelatingsbeleid Groene Hart scholen

Onderbouw en bovenbouw

Het praktijkonderwijs heeft twee periodes: die van de onder- en de bovenbouw. De onderbouw bestaat uit de eerste twee leerjaren en de bovenbouw uit het derde, vierde en vijfde leerjaar. Uw kind mag langer dan twee jaar in de laatste twee klassen zitten en stage lopen.

In de onderbouw krijgt uw kind wat meer algemeen vormend onderwijs, in de bovenbouw meer praktijkgericht onderwijs. Vanaf het derde leerjaar bereiden we uw kind er op voor dat hij of zij later aan het werk gaat. Daarbij krijgt hij of zij les in werkaanpak, werkhouding en sociale vaardigheden. In leerjaar 4 wordt samen met uw kind en met u besproken of uw kind geplaatst wordt in de  5 MBO 1 klas.

Bij ‘werkaanpak’ leren we uw kind structuur aan. Wij leren hem of haar goed met materiaal omgaan en nauwkeurig werken. We letten ook op werktempo en zelfstandigheid. Bij werkhouding kijken we naar inzet, motivatie, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen. Bij ‘sociale vaardigheden’ leert uw kind omgangsvormen, samenwerken en omgaan met kritiek en emoties. Ook is van belang hoe uw zoon of dochter zich presenteert.

Leerstof

De leerstof is in drie hoofdgroepen verdeeld: persoonlijkheidsvorming, algemeen vormende vakken en beroepsoriënterende en beroepsondersteunende vakken. Kijk in de lessentabel voor de precieze verdeling.

Persoonlijkheidsvorming:

vakklas 1klas 2klas 3klas 4klas 5          MBO 1 entreeklas

Coachuur

5

5

5

3

2                       2            


Facultatief 3 3 3 3 2                        1
Drama1 1

Algemeen vormende vakken:

vakklas 1klas 2klas 3klas 4klas 5MBO-1 entreeklas
Nederlands

3

3

3

3

1

2

Engels

0

0

1

0

0
Rekenen

2

2

2

212
Burgerschap

1

1

1

102

Nieuwsbegrip

0

0

0

000
werktijd00

0

0

0

1

Profielbewerking000002

Beroepsondersteunende en beroepsoriënterende vakken:

vakklas 1klas 2klas 3klas 4klas 5MBO-1 entreeklas

Vrijetijdskunde (muziek/vrijetijdskunde/Engels)

2

2

2

000

Veilig op Stage

0

1

1

000

Stage

1

2

5

16

16

16

LOB

 0

0

0

1

1

1

LO

2

2

2

2

2

0

Koken

2

2

0

0

0

0

Zorg en Dienstverlening

2

2

0

000

Techniek

2

20000

Groen

220000

Project

4

4

0000

Profielverwerking

0

0

000

2

Keuzedelen

0

0

0

00

3

Pro Blok222222

    

Totaal aantal uren:

25-26klas 1klas 2klas 3klas 4klas 5MBO-1 entreeklas

Vast

31

30

20

15

6

11

Keuze00

7

5

47
Stage02

8

162416
Totaal343635363436

Stages

Tijdens de schoolperiode heeft uw kind verschillende stages. Dat vinden wij belangrijk omdat je tijdens een stage echt leert wat er nodig is om goed te kunnen werken.

Maatschappelijke en Interne stage
Eerst begint een leerling met een maatschappelijke stage in leerjaar 1 bij de kinderboerderij en met opdrachten van school. Deze stage staat in het teken van -iets doen voor een ander-. Tijdens de interne stage (vanaf leerjaar 2) werkt uw kind op school mee, o.l.v. een docent, en leert zo een opdracht uit te voeren, initiatief te nemen, het zelfstandig oefenen van een opdracht, om hulp te vragen, samenwerken en collegiaal te zijn.

Groepsstage
In klas 3 is er een groepsstage. Samen met een begeleider en een klein groepje gaat hij of zij iedere week aan de slag bij een extern bedrijf om zo kennis te maken met de verschillende sectoren. Het doel van groepsstage is leren samenwerken en ontdekken wat het werken in een reële situatie van de individuele kwaliteiten vraagt.

Oriënterende, voorbereidende en plaatsingsstage
In klas 4 heeft uw kind twee dagen per week een oriënterende stage. Deze stage duurt een schooljaar. Er zijn drie periodes en in elke periode loopt uw kind bij een ander soort bedrijf stage. Hij of zij heeft dus drie verschillende stageplaatsen. Op die manier leert uw kind welke sector het best bij hem of haar past. We letten op werkaanpak, werkhouding en sociale vaardigheden. De coach neemt regelmatig contact op/gaat langs om de voortgang te bespreken. Op school evalueren we de stagedagen aan de hand van opdrachten/stageverslagen en bespreken we zaken die goed zijn gegaan en eventuele moeilijkheden.

Uw kind loopt, wanneer het in het 5e leerjaar naar de Pro klas gaat, drie dagen per week een beroepsvoorbereidende stage. We verdelen dan het schooljaar in twee keer een half jaar. We proberen met deze stage passend werk voor uw kind te vinden. Wanneer uw kind bij het stagebedrijf een baan krijgt aangeboden, kan de stage uitgebreid worden naar vier dagen per week.

Indien uw kind in het 5e leerjaar naar de 5  MBO 1 gaat zijn er twee stagedagen per week en passen de stage bij het gekozen uitstroomprofiel. Ook in de 5e klas wordt de voortgang regelmatig besproken met de coach, het stagebedrijf en uw kind en werkt hij/zij aan de verschillende stagecompetenties.

Leerlingen

We helpen uw kind op weg in de maatschappij. We geven hem of haar kennis en vaardigheden mee zodat uw kind kritisch, zelfstandig en actief aan allerlei activiteiten kan deelnemen. We letten ook op de sociale en emotionele ontwikkeling van uw kind. Leerlingen krijgen door middel van de methode Leefstijl les in sociale vaardigheden en mediawijsheid

Leerlingenraad

De leerlingenraad praat mee over bepaalde besluiten. De leerlingen kunnen met de school praten over wat ze bezighoudt. In de leerlingenraad zit een leerling uit iedere klas. De raad komt zes keer per jaar bijeen.

Bijzondere lesactiviteiten

Wij vinden het belangrijk om ook buiten de school leeractiviteiten te organiseren. Hiervoor gaan we soms op excursie. Deze activiteiten hebben vaak een vakoverstijgend thema en zijn een aanvulling op het onderwijsprogramma.

Feesten en vieringen

Wij vinden het heel belangrijk dat er gezamenlijke activiteiten zijn. Daarom is er bij ons ook tijd voor feesten, vieringen of andere activiteiten. We vieren de christelijke feestdagen en het einde van het cursusjaar. Ook organiseren we elk jaar een feestavond.

Andere culturen

Uiteraard hebben wij respect voor culturele verschillen. Wij geven na overleg met de vestigingsdirecteur één dag vrijaf voor het Offerfeest en/of het Suikerfeest. Heeft uw kind een andere moedertaal, dan is de school de beste plek om Nederlands te leren. De voertaal in en buiten de klas is dan ook Nederlands. Oók als uw kind met leerlingen met dezelfde etnische achtergrond in groepjes opdrachten uitvoert.

Burgerschap

De samenleving verandert voortdurend en is minder overzichtelijk dan vroeger. Op het Groene Hart Pro College bereiden we onze leerlingen hierop voor door hen een zelfbewuste en kritische houding aan te leren.

Onze school is een oefenplek voor de samenleving. Begrip, respect en tolerantie staan centraal in de omgang met elkaar, tussen leerlingen, docenten en begeleiders. We besteden hier actief aandacht aan tijdens de LOB-uren (loopbaanoriëntatie en begeleiding), bij groepswerk en in projecten.

Leerlingen volgen daarnaast specifieke burgerschapslessen waarin maatschappelijke thema's worden besproken, zoals democratie, diversiteit, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Deze lessen worden aangevuld met activiteiten in en rondom de school, zoals gastlessen, excursies, maatschappelijke stage en projecten in de wijk. Zo maken leerlingen op een betekenisvolle en praktische manier kennis met de samenleving.

Sportdagen

Jaarlijks organiseren we een sportdag voor de onderbouw en de bovenbouw.

Gezonde school

We zien graag dat onze leerlingen gelukkig, fit en gezond zijn. Daarom gebruiken we de aanpak van de Gezonde School om met zijn allen fit te blijven of te worden. Alle leerlingen krijgen elke dag fruit aangeboden.

Opleiden mbo-studenten

We hebben goede contacten met mbo Rijnland. Daarom lopen er soms mbo-studenten bij ons op school stage. 

Wij zijn door de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) gecertificeerd als erkend leerbedrijf voor mbo-studenten Helpende Zorg en Welzijn, Onderwijsassistent, Bewegingsagogiek en Servicemedewerker.

Personeel

Er werken ruim 40 mensen bij de Groene Hart Praktijkschool. Deze mensen hebben ieder hun eigen verhaal en persoonlijkheid. We willen graag dat iedereen zich bij ons op zijn plek voelt. Als onze mensen het werk met plezier doen, draagt dit bij tot een goed leer- en werkklimaat voor uw kind en voor zijn of haar leraren en begeleiders.

Bestuur en management

Het Groene Hart Pro College is onderdeel van SCOPE scholengroep. Het gezag van de school ligt bij het college van bestuur van SCOPE. Deze legt verantwoording af aan het toezichthoudend orgaan, de Raad van Toezicht. De dagelijkse leiding van de school is in handen van de directeur.

Schoolomgeving

Uw kind heeft meestal les in de Praktijkschool. Soms krijgt uw kind les bij het Groene Hart Leerpark of bij het mbo Rijnland. Deze scholen liggen dicht bij de Praktijkschool. De Praktijkschool ligt in een rustige omgeving en is goed te bereiken via veilige fietspaden. De Praktijkschool, het Leerpark en het mbo Rijnland liggen op loopafstand van het station.

Aanmelding

Leerlingen die aangemeld worden bij de praktijkschool hebben hiervoor een toelaatbaarheidsverklaring nodig vanuit het Samenwerkingsverband VO-VSO Midden Holland & Rijnstreek.

Aanmelden van een leerling kan in de week van 25 maart 2026 digitaal, na deze week start de aanmeldingsprocedure.

Wij starten een aanmeldingsprocedure wanneer de leerling digitaal is aangemeld en het dossier compleet is.

De toelaatbaarheidscommissie van de praktijkschool neemt het dossier van de aangemelde leerling door en oordeelt of tot plaatsing kan worden overgegaan en dient indien een positief advies voor plaatsing een aanvraag voor een toelaatbaarheidsverklaring in bij het Samenwerkingsverband VO-VSO Midden Holland & Rijnstreek. Wanneer de toelaatbaarheidsverklaring afgegeven is, gaat de praktijkschool over tot de definitieve plaatsing van de leerling.

Afwijzingen kunnen gebeuren vanuit onderstaande ondersteuningsvoorwaarden:

  • Aanmeldingen waarvan het gevraagde schoolniveau niet overeenkomt met wat er op de betreffende vestiging wordt aangeboden

  • Leerlingen die VSO-ondersteuning nodig hebben. D.w.z. leerlingen die een intensieve ondersteuningsbehoefte hebben tijdens de verschillende lessen die het leren en/of gedrag ernstig beïnvloeden

  • Leerlingen die dagelijks tijdens schooluren medische specialistische zorg nodig hebben

  • Leerlingen die specialistische psychische begeleiding nodig hebben die de mogelijkheden van de reguliere onderwijsbegeleiding overstijgt

  • Leerlingen die kleine klassen nodig hebben (vanwege prikkelverwerking)

  • Leerlingen die voornamelijk individuele instructies nodig hebben

  • Leerlingen die een kleiner aantal docenten nodig hebben om succesvol te kunnen leren

  • Leerlingen die de veiligheid in gevaar brengen (fysiek en/of sociaal) van zichzelf, medeleerlingen of personeel

  • Leerlingen waarbij niet de juiste ondersteuning geboden kan worden omdat er geen overeenstemming tot stand komt tussen ouders, leerlingen en school voor wat betreft het OPP

Voor meer informatie met betrekking tot het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor praktijkonderwijs verwijzen wij u door naar de website van ons samenwerkingsverband, https://www.swv-vo-mhr.nl/



Informatie
Basis- en extra ondersteuning op de praktijkschool
Document Kwaliteitsonderzoek Definitief Rapport Inspectie

Onderwijskwaliteit

Kwaliteitsonderzoek
In oktober  2023 is er door de schoolinspectie een kwaliteitsonderzoek afgenomen. De inspectie heeft de onderwijskwaliteit op de school als voldoende beoordeeld. Het zicht op de ontwikkeling van leerlingen en de begeleiding van leerlingen, het pedagogisch en didactisch handelen en de veiligheid in de school voldoen aan de basiskwaliteit. De visie van de school, ambities van de school en de onderwijsdoelen zijn volgens de schoolinspectie van een voldoende niveau.

De school heeft een herstelplan burgerschap onderwijs en kwaliteitsbeleid bij de schoolinspectie ingediend en de schoolinspectie heeft deze plannen als voldoende beoordeeld.

Schoolplan/Jaarplan
Er is een schoolplan 2023-2027, waar de doelen per school beschreven staan. In het schooljaar 2023-2024 zijn veel doelen behaald. In het schoolplan staan 7 bouwstenen beschreven:

1. Identiteit
2. Eigenaarschap
3. Kwaliteit
4. Loopbaangericht
5. Maatwerk
6. Zelfstandigheid
7. Veiligheid

Aan de bouwstenen zijn in de schooljaren 2023-2027 doelen gekoppeld. De directie evalueert samen met het schoolteam.

In het schoolplan van 2023-2027 wordt aan deze vorm van kwaliteitszorg aandacht besteed en geformuleerd. In het schooljaar 2024-2025 zijn de leerlijnen van leerjaar 1 en 2 afgerond. De ambitie van de school dat aan het eind van schooljaar 2025-2026 dat alle leerlingen zijn afgerond en dat de school daarna leerlingen kan toe leiden naar branchecertificering. Ook zullen de leerlingen les krijgen in sociale vaardigheden door middel van de methode leefstijl. Het versterken van het leesonderwijs zal een hoge prioriteit krijgen in het schooljaar 2025-2026. In het schooljaar 2025-2026 wordt het pedagogisch klimaat en de sociale veiligheid versterkt.

Op de website van Scholen op de kaart wordt een aantal gegevens verzameld. Bijvoorbeeld de doorstroomgegevens, slaagpercentages en examencijfers. Hier staat ook informatie over onder meer de leerlingenaantallen, tevredenheid van ouders en leerlingen en het schoolplan.

Informatie
Kwaliteitsonderzoek Definitief Rapport Inspectie


Het Groene Hart Praktijkschool ontvangt ESF-subsidie voor arbeidstoeleiding
De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft ESF-subsidie toegezegd aan de gemeente Leiden, die als centrumgemeente van de arbeidsmarktregio Holland Rijnland voor schooljaar 2023-2024 & 2024-2025 een aanvraag voor ESF+ 2021-2027 heeft ingediend voor PrO en vso. Voor Het Groene Hart Praktijkschool betekent dit een ESF-subsidiebedrag van circa €58.619,-.
Het Groene Hart Praktijkschool investeert de extra ESF-middelen in arbeidstoeleiding en duurzame arbeidsinpassing / arbeidsintegratie van de eigen leerlingen. De ESF-middelen worden gebruikt om de aansluiting met de regionale arbeidsmarkt -blijvend- te verbeteren door de ESF-middelen in te zetten op intensivering van de externe stages.

Europees Sociaal Fonds
Het Nederlandse kabinet wil ESF+ 2021-2027 tezamen met gemeenten, PrO-/vso-scholen, ROC's/AOC’s, UWV en het -georganiseerde- bedrijfsleven aanwenden voor kwetsbare werkenden en werkzoekenden (arbeidsmarktregio’s, PrO/vso, Sectoren en DJI), voor sociale Innovatie & voedselhulp. Voor PrO/vso in Nederland is € 15 miljoen ESF-subsidie beschikbaar gesteld voor schooljaar 2022-2023 en € 30 miljoen voor de schooljaren 2023-2024 & 2023-2025. De ESF-subsidie is verdeeld over de 35 arbeidsmarktregio's in Nederland. De extra ESF-middelen worden door PrO/vso aangewend om de aansluiting met de regionale arbeidsmarkt -blijvend- te verbeteren, zodat de mogelijkheden tot -duurzame- arbeidsinpassing van de leerlingen worden vergroot.